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NEW requirement under ESSA for Title I, Part A (Section 1112(3)(C) states: 

 

Each LEA receiving Title I, Part A funds shall implement an effective means of outreach to 

parents of English learners to inform the parents regarding how the parents can— 

(I) be involved in the education of their children; and 

(II) be active participants in assisting their children to— 

(aa) attain English proficiency; 

(bb) achieve at high levels within a well-rounded education; and 

(cc) meet the challenging State academic standards expected of all students. 

Implementing an effective means of outreach to parents of English learners shall include 

holding, and sending notice of opportunities for, regular meetings for the purpose of 

formulating and responding to recommendations from parents of students assisted under Title 

I or Title III. 

 

Originally, this requirement was both in the Title I and Title III sections for ESEA.  Under the 

new ESSA requirements, this requirement is only found within the Title I section.  Title I 

funds can and should be used to meet this requirement, and collaboration between your 

district’s Title I and Title III coordinators is encouraged.  Please contact your Title I Area 

Specialist for questions related to using Title I, Part A funds.  For questions regarding 

monitoring this requirement contact your Family Engagement Specialist. 

Question:  Can Title I, Part A funds be used for outreach to parents of English learners in 

non-Title I schools?  

Answer:  The GaDOE has asked this question of US Department of Education and is awaiting 

a reply.  

Question:  How is this outreach to parents of English learners different than the typical family 

engagement activities for all parents? 

Answer:  ESSA has specific requirements (listed above) that must be implemented for 

outreach to parents of English learners.  To meet all required elements of this outreach [see 

(aa), (bb), and (cc) above], it may be necessary to hold specific engagement activities solely 

for parents of English learners.  However, if these requirements are covered and documented 

during family engagement activities for all parents (and the parents of English learners were 

invited), then you have most likely met this requirement.   


