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Frequently Asked Questions about Title III, Part A Budgets 
Note:  The questions and answers provided in this FAQ are based on the available information 
as of the date below. As new information is available or GaDOE procedures are revised, this 

FAQ will be updated. 

General Budget Questions 

Question Answer 
What should the Title III 
Director do regarding the 
completion report if the 
finance office is responsible 
for completing and 
submitting it? 

It is recommended that the LEA director review all the current 
year’s Title III (and immigrant, if applicable) expenditures in 
September and compare them to the most recently approved 
budget. If the program spent more than what was approved in 
any function/object code, then the director must submit a budget 
amendment, prior to September 30, to reflect the additional 
expenditures. For Title III, the program should not expend more 
than the approved budget in any Function or Object code on the 
completion report.  

What is meant by 
“Supplement not Supplant” 
in Title III, Part A? 

Title III requires that funds available under a subgrant be used 
to supplement the level of federal, state, and local public funds 
that, in the absence of such availability, would have been 
expended for programs for English learners (ELs) and 
immigrant students and in no case supplant such federal, state, 
and local public funds. For example, if an activity last year was 
paid with non-federal funds, the same activity this year cannot 
be paid with federal funds. LEA’s legal obligations to English 
learners must be paid with state/local funds, such as screening, 
serving, and testing EL students. In Title IIIA, supplement 
means “in addition to” ESOL; supplant means to fund something 
state/local/other federal funds should be funding.  
Please see Title III, Part A Sec. 3115(g). 

What should be included in 
the description for each 
budget line item to ensure 
cost principles (allowable, 
allocable, reasonable, 
necessary) are met? 

Include as much detail as possible to demonstrate that the cost 
is necessary to implement the program that meets the grant 
purpose, reasonable when compared to similar expenditures, 
allocable to a fund, and allowable under federal statute.  
Please see the Title III Budget Guiding Questions and 
Checklist for more details. 
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Questions about Effectiveness 

Question Answer 
Must an LEA provide evidence of 
learning from teachers before 
paying them stipends for 
Professional Development (PD)? 

Yes, as in Title II, Part A, and as established in state law, 
before a stipend is paid for PD, the staff member must 
demonstrate that he/she learned what was taught in the 
PD. This might be in the form of a submission of a product 
created as part of the PD to the LEA Title III Director or by 
documented classroom observation(s).  
Please see the Georgia State Board of Education Rule 
160-3-3-.04.

How do you recommend that we 
measure the effectiveness of the 
Title III professional development 
plan? 

Since an LEA’s Title III PD plan often contains different 
activities or elements (PD provided by outside vendors, 
PD provided by master EL teachers within the district to 
other teachers and administrators, book studies, etc.), the 
LEA may want to consider measuring the effectiveness of 
the overall EL PD plan via a Logic Model.  
Please see the GaDOE Federal Programs’ Handbook. 

Must an LEA only purchase 
resources with Title IIIA funds that 
have a demonstrated evidence of 
effectiveness (evidence base) for 
increasing ELs’ English language 
proficiency (ELP)? 

Yes, the Title III Director must ensure that Title III, Part A 
funds are expended on effective, evidence-based 
interventions for increasing the ELP and/or academic 
achievement of ELs.  

Specific Allowability Questions 

Question Answer 
Can Title III funds pay for a 
teacher to get ESOL endorsed or 
certified? 

Yes, however, check with Title IIA as that grant can 
also be used to fund endorsements. 

Are we able to fund the WIDA 
Workshops through the Title IIIA 
grant? 

Yes, Title III, Part A funds may be used to purchase WIDA 
Workshops for all teachers of English learners. Please also 
be sure to make use of the free WIDA PD offered by the 
state. 

May we purchase basic supplies, 
such as pens, pencils, paper, 
folders, etc. for the ESOL students? 

No, instructional supplies may be purchased for a Title III 
supplemental program only (not for ESOL classrooms). 
Please see Title III, Part A Sec. 3115(g). 

Is it allowable to use Title III funds 
to pay for administrative costs? 

Yes, however only 2% of the subgrant may be used on 
administrative costs.  
Please see Title III, Part A Sec. 3115(b). 
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Can we fund the same type of 
activities with both the Title IIIA 
English learner and the Immigrant 
grant funds, i.e.co-mingle the two 
grant funds? 

When planning for EL and Immigrant programs, the LEA 
must consider the purpose for which these funds were 
allocated. The activities must align with the purpose. If 
some immigrant students are also English learners, then 
the LEA could use some immigrant funds to fund EL-type 
activities. This would be considered co-mingling and 
should reflect the percentage of immigrants who are ELs. 
Please see Title III, Part A Sec. 3115(e). 

Can we use Title IIIA & Migrant 
funds to split fund a middle school 
paraprofessional? 

Consider the following questions: 
• What does the job description say the paraprofessional

will be doing?
• Will it be before/after/Saturday/summer schoolwork or

during schoolwork?
• Are any of the migrant students also English learners?
• What is the percentage of migrant to EL students? Is

this percentage reflected in the split position?
• What would the paraprofessional’s purpose be? How

would it meet the purpose of the subgrants?
For the coming year, ABC School 
wants to provide professional 
learning for their ESOL teachers. 
They would also provide the same 
training to other teachers (non-
ESOL). Title I is paying for the non-
ESOL teachers’ professional 
learning. Can Title III be used for 
the ESOL teacher in terms of 
"supplement not supplant"?   

Since Title I funds will pay for the non-ESOL teachers’ PL, 
Title I would also need to fund the ESOL teachers’ PL. 
Using Title III funds in this scenario would constitute 
supplanting.  

Please see Title III, Part A Sec. 3115(g). 

Please see the Non-Regulatory Guidance: English 
Learners and Title III of the Elementary and Secondary 
Education Act (ESEA), as amended by the Every 
Student Succeeds Act (ESSA). 

We are looking at the possibility of 
our Title III Coordinator attending 
the National ESEA Conference 
and just realized that the 
conference had expanded beyond 
Title I to cover other Federal 
Programs (including Title III).  
Would registration and travel be 
allowable as Title III expenses?  

Title III could fund a portion of the Title IIIA Coordinator’s 
registration and travel expenses for the National ESEA 
Conference, since only a portion of the conference 
addresses Title III topics. The LEA should consider the 
reasonable and necessary nature of this conference 
expenditure for a Title III program director. 

Our district had a Feliz Navidad 
celebration for our EL Family Night. 
100 EL parents attended. One of 
our activities was painting 
Christmas ornaments. May the LEA 
use Title III funds to pay for the 
paint and ornaments? The LEA has 
$100 for 2100-610 in the budget for 
these items. 

No, Title IIIA funds must be used to enhance or 
supplement the LEA’s language instructional educational 
programs and help build the parents’ capacity to help their 
child learn English and meet state standards, and/or help 
the parents learn English.   

Please see Title III, Part A Sec. 3115(c)(3) and 
3115(d)(6).  

May we purchase the following 
supplies for Parent and Family 

Yes, the activity that described would qualify as 
supplementing or enhancing the language instruction 
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Engagement (copy paper, printer 
ink) to provide newsletters to 
parents of EL students to support 
our EL Extended Day tutoring 
program and instruction through 
supplemental instructional 
resources and software? 

educational program and fulfilling the purposes of Title 
IIIA. 

Please see Title III, Part A Sec. 3115(c)(3) and 
3115(d)(6). 
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